Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plince z pomoćką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
cebula 1 szt.
mleko 50 ml
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
jajko 2 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
twaróg 50 g
śmietana 18-procentowa 100 g
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
wędzony boczek 150 g
szczypiorek 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Plince z pomoćką

Twaróg rozgniatamy z kwaśną śmietaną, dodajemy zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą.
Z masy odciskamy wodę i zalewamy wrzącym mlekiem.
Następnie dodajemy jajka, mąkę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy placki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
Plastry wędzonki podsmażyć na suchej patelni do zrumienienia.
Pomiędzy usmażone placuszki wkładamy podsmażona wędzonkę.
Przed podaniem polewamy placuszki sosem, całe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 13.03.2012 19:39
Ciekawa nazwa, przepis też zachęcający:)
Grażyna13 29.08.2011 18:54
Pyszna wersja placków ziemniaczanych :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak