Sposób przygotowania

Farsz: Kaszę ugotować na sypko. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebulę oczyścić, posiekać, dodać do boczku, zeszklić.
Jajka pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtko, wlać margarynę, posolić i wyrabiać ciasto dolewając wodę.
Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut, aby \"odpoczęło\".
Następnie rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i wycinać krążki. Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi.
Wkładać do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotować przez 5 minut.
Skwareczki: Boczek pokroić w słupki, wysmażyć, dodać czosnek, doprawić majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki.
Ugotowane pierogi podawać polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    ciekawa nazwa, chętnie spróbuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !