Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 200 g
boczek wędzony 150 g
cebula 250 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mąka pszenna 400 g
żółtko jajek 1 szt.
margaryna 2 łyżeczki
woda letnia 1/2 szkl.
boczek 200 g
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
jajko ugotowane na twardo 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami

Farsz: Kaszę ugotować na sypko. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebulę oczyścić, posiekać, dodać do boczku, zeszklić.
Jajka pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki farszu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić żółtko, wlać margarynę, posolić i wyrabiać ciasto dolewając wodę.
Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut, aby \"odpoczęło\".
Następnie rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i wycinać krążki. Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić brzegi.
Wkładać do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotować przez 5 minut.
Skwareczki: Boczek pokroić w słupki, wysmażyć, dodać czosnek, doprawić majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć uważając, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki.
Ugotowane pierogi podawać polane gęstą śmietaną i posypane skrzeczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 07.11.2011 14:45
ciekawa nazwa, chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak