Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowe tiramisu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bezy
białko 5 sztuk
cukier 70 g
bizkopty do tiramisu 3 sztuki
sól 1 szczypta
Krem:
śmietana kremówka 200 ml
serek mascarpone 250 g
cukier 30 g
amaretto 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowe tiramisu

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, gdy piana jest gotowa wsypujemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Dodajemy bardzo drobno pokruszone biszkopty i mieszamy łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy ubite białka. Powinny powstać bezy mniej więcej wielkości dłoni.
Pieczemy w 120 stopniach ok. 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Bezy trzymamy do całkowitego wystygnięcia.

Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną pianą. Kawę rozpuszczamy w podgrzanym amaretto. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem i kawą z amaretto. Gdy masa jest jednolita stopniowo dodajemy ubitą śmietankę cały czas miksując.
Dobrze jest krem odstawić na jakiś czas.

Teraz połowę bez układamy na talerzu, na każdą nakładamy krem, przykrywamy zostawionymi bezami i posypujemy, przesiewając przez sitko kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 23.01.2012 19:48
super
rjustysia 26.11.2011 12:48
Bardzo podoba mi się taki sposób podania tiramisu. Zawsze to coś innego :)
kochanyptysiu 25.08.2011 18:17
oj tak:)
Beatris 02.08.2011 13:43
Niebo w gębie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak