Sposób przygotowania

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, gdy piana jest gotowa wsypujemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Dodajemy bardzo drobno pokruszone biszkopty i mieszamy łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy ubite białka. Powinny powstać bezy mniej więcej wielkości dłoni.
Pieczemy w 120 stopniach ok. 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Bezy trzymamy do całkowitego wystygnięcia.

Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną pianą. Kawę rozpuszczamy w podgrzanym amaretto. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem i kawą z amaretto. Gdy masa jest jednolita stopniowo dodajemy ubitą śmietankę cały czas miksując.
Dobrze jest krem odstawić na jakiś czas.

Teraz połowę bez układamy na talerzu, na każdą nakładamy krem, przykrywamy zostawionymi bezami i posypujemy, przesiewając przez sitko kakao.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Niebo w gębie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    oj tak:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Bardzo podoba mi się taki sposób podania tiramisu. Zawsze to coś innego :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !