Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, miksujemy. Gdy masa jajeczna będzie już puszysta dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na dużą blachę, pieczemy 30 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół.
Mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gorącego mleka powoli wsypujemy mleko w proszku i ucieramy mikserem tak, aby powstała gładka masa. Krem odstawiamy do przestudzenia. Następnie masło ucieramy mikserem, dodajemy porcjami mleczny krem. Batoniki milki way kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy łyżką. Jedną cześć biszkoptu umieszczamy ponownie w blaszce wyłożonej folią, wykładamy mleczny krem i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch biszkoptu polewamy polewą i posypujemy kolorową posypką.
Wykonanie polewy: do małego garnka wlewamy mleko i dodajemy połamaną gorzką czekoladę. Całość podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do momentu, gdy czekolada się całkowicie rozpuści.
Ciasto schładzamy w lodówce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Mmm... Co za słodkości:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Ja piekę to ciasto od dawna , bo moja rodzinka bardzo lubi- pyszne.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    świetne ciacho
  • 1
    original
    Opublikowano

    joanna77

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    joanna77

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne ciasto:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    EWI

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !