Sposób przygotowania

Ryż zalać w rondlu mlekiem i dodać do niego cynamon i cukier waniliowy. Gotować aż ryż wchłonie mleko. Odstawić aby ryż spęczniał. Suszone owoce umyć i posiekać a następnie dodać do ryżu. Jabłka należy umyć, obrać i usunąć gniazda, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Dusić pod przykryciem aż się rozpadną na kawałki. Posłodzić je do smaku. Posmarowane masłem oraz oprószone tartą bułką foremki napełnić ryżem z bakaliami, przykryć to musem jabłkowym. Na wierzch ułożyć łyżeczkę konfitury. Zapiekać w kuchence w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Podawać najlepiej gorące. Można dla smakoszy udekorować melisą i polać łyżeczką rumu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    AURELKA

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !