Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szl
mleko 1 szkl
drożdże 4 dag
jajko 2 szt
masło 10 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
dżem owocowy 2 szkl
sól do smaku
kruszonka
masło 5 dag
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
mąka 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, pół szklanki mąki, szczyptę soli, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wsypać pozostałą mąkę, dodać żółtka, roztopione, przestudzone masło i wyrabiać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. W międzyczasie z 1/2 szkl mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła i żółtka zrobić kruszonkę. Następnie wyłożyć ciasto do przygotowanej brytfanny, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut, posmarować dżemem lub wyłożyć owoce, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Assos60 29.10.2019 11:51
Mam pytanie. Czy na taką ilość mąki, dwie łyżki cukru i dwa jajka to nie jest zbyt mała ilość produktów? Pozdrawiam
Doradca Smaku 30.10.2019 08:29
Można dodać więcej cukru, ale wtedy ciasto będzie bardziej słodkie. Proporcje wydają się ok:)
mirosława4 16.09.2013 12:47
muszę wypróbować drożdżowego jeszcze nie robiłam w takiej postaci :)
RenataZ-et 07.11.2011 18:22
bardzo dobre jest takie ciasto
Wacław 01.10.2011 08:32
mniam,mniam,pychotka !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak