Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, cukier waniliowy, pół szklanki mąki, szczyptę soli, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wsypać pozostałą mąkę, dodać żółtka, roztopione, przestudzone masło i wyrabiać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. W międzyczasie z 1/2 szkl mąki, 5 dag cukru, 5 dag masła i żółtka zrobić kruszonkę. Następnie wyłożyć ciasto do przygotowanej brytfanny, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut, posmarować dżemem lub wyłożyć owoce, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    mniam,mniam,pychotka !
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    bardzo dobre jest takie ciasto
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    muszę wypróbować drożdżowego jeszcze nie robiłam w takiej postaci :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !