Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowa babka piaskowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
cukier 3/4 szkl.
jajko 4 szt.
skórka z pomarańczy lub limonki 2 łyżeczki
aromat pomarańczowy 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 szkl.
mąka ziemniaczana 1 szkl.
skórka pomarańczowa 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowa babka piaskowa

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy żółtka, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, otartą skórkę i kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Na pulchną jednolitą masę wysypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i miksujemy ok. 4 minuty.
Pod koniec ubijania dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do wysmarowanej cienko olejem formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.
Zrumienioną babkę wystawiamy z piekarnika 5 min. po upieczeniu, aby nie upadła. A po ok. 10 min. wyjmujemy babkę z formy i kładziemy na talerzu lub deseczce.
Babkę dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Ostudzoną babkę kroimy i podajemy:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak