Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka trójkolorowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
jajko 5 szt.
cukier 1 szkl.
cukier waniliowy 16 g
mąka pszenna 2 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 8 łyżek
ocet 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
mak 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka trójkolorowa

Margarynę utrzyj z cukrem i żółtkami na gładka masę. Dodaj proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek waniliowy, ponownie utrzyj. Wsyp przesianą mąkę (odłóż jedną łyżkę), dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, całość delikatnie wymieszaj. Podziel ciasto na 3 części. Do jednej dodaj łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej 1 szklanki maku. Do blachy wysmarowanej tłuszczem wyłóż białe ciasto, potem kakaowe, a na wierzch ciasto z makiem.
Piecz ok. godzinę w temp. 180°C. Po upieczeniu wyjmij z formy po ok. 10 min.
Ciasto posmaruj po całej powierzchni polewą czekoladową i udekoruj płatkami migdałowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak