Sposób przygotowania

Schab rozbić tłuczkiem do mięsa .Popieprzyć , posmarować musztardą. Grzyby namoczyć . Cebulkę podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju.
Zmiksować cebule, grzyby i bułkę tartą na pastę.
Na każdy płat mięsa położyć plaster szynki wędzonej , porcję pasty z cebuli, grzybów i bułki tartej, 1/4 korniszona .Zwinąć mięso w roladę .Obwiązać nicią lub spiąć wykałaczkami .Posypać mieloną papryką i obsmażyć na rumiano z obu stron na pozostałym oleju z masłem ( 2 łyżki ).Przełożyć do rondelka .Dodać liść laurowy , ziele angielskie.
Na patelnię po smażeniu wlać szklankę wody i zagotować - zalać roladki .Dodać wodę z moczenia grzybów ( ok. 1 szklanki ) i bulion grzybowy ( lub susz ).Dusić 45 minut na małym gazie tak by sos odparował o połowę . Wyjąć roladki z sosu , zdjąć nitki. lub wypiąć wykałaczki .
Sos zagęścić tzw zimną zasmażką tzn mąką roztartą z miękkim masłem(1łyżka). Podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną na sypko.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !