Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe z truskawkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 600 g
mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
truskawki 300 g
wino białe 1/2 szkl.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
bazylia 4 listki

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z truskawkami

Truskawki myjemy, osączamy i usuwamy szypułki. Przekrawamy owoce na pół lub na kawałki. Polędwiczki płuczemy, osuszamy i kroimy na grube plastry, lekko rozbijamy je tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Plastry mięsa obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Rumienimy ze wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojone truskawki, podlewamy winem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 5-10 minut. Posypujemy posiekanymi listkami bazylii. Ozdabiamy całość truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak