Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stracciatella z truskawkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
serek mascarpone 500 g
cukier waniliowy 16 g
cukier 80 g
sok pomarańczowy 300 g
czekolada gorzka 200 g
truskawki 1,5 kg
śmietana 30% 600 g
twaróg 250 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Stracciatella z truskawkami

Dwie czekolady pokroić na małe kawałeczki.
Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół.
Nadzienie: Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy wymieszać mikserem, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodać kawałki drugiej czekolady. Osobno ubić 300 g śmietany i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami (Można ułożyć truskawki jak ja, czyli jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu lub wszystkie szpicami do góry).
Na truskawki wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugą połową ciasta.
300 g śmietany ubić i wyłożyć na cieście. Udekorować plasterkami truskawek
i pokrojoną czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 15.08.2011 19:58
Wygląda przesmacznie!
mikrusiak 01.08.2011 16:28
wygląda rewelacyjnie... :) i smakuje zapewne tak samo heh :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak