Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek truskawkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 113 g
cukier drobny 150 g
jajko 3 szt.
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
mąka pszenna 260 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
śmietana 18 proc 1/2 szkl.
truskawki 200 g
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek truskawkowy

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Foremkę natłuścić i wysypać mąką. Zmiksować masło z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka. Dodać ekstrakt
z wanilii. Przesiać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Stopniowo wymieszać
z masą maślaną. Dodać kwaśną śmietanę. Na koniec wmieszać delikatnie truskawki. Przełożyć do foremki i piec przez ok. godzinę do zezłocenia. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Chlebek można zamrozić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 04.03.2012 19:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak