Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokardki w sosie śmietanowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczek wędzony 10 dag
cebula 1 szt
jajko 4 szt
olej 3 łyżki
śmietana słodka 1 szkl
makaron kokardki 20 dag
pomidory 2 szt
parmezan starty 5 dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kokardki w sosie śmietanowym

1. Makaron wrzucić do posolonego wrzątku, zamieszać. Poczekać, aż woda ponownie zawrze, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze ok 10 min. Boczek pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pociąć w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dołożyć boczek i mieszając smażyć razem 2 min. Do miseczki wbić jajka, dodać parmezan oraz śmietankę. Dobrze wymieszać widelcem. Pomidory rozciąć, usunąć środki z pestkami, a miąższ pokroić w kosteczkę.
2. Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z cebulą i boczkiem. Zalać śmietanką z jajkami i serem. Energicznie mieszając, smażyć 3 min. Wyłożyć na talerze i posypać kosteczkami pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 11.11.2011 16:59
lubię
Krystyna32 02.08.2011 11:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak