Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z Kaczki z Ostrą Wyściółką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kaczki 1 sztula
papryczka peperoni 4 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z Kaczki z Ostrą Wyściółką

Ilość porcji: 1

Składniki

* Pierś z kczki 240g
* 2 kostki czosnku
* 2 łyżki sos sojowy ciemny
* 2 łyzki miód
* 2 łyzki ocet winny (czerwony)
* 1 łyżka imbir ( w proszku)
* 4 papryczki peperoni
* 1 średnia cebula
* olej do smazenia
* sól,pieprz (wg.uznania)

Etapy przygotowania

Pierś z kaczki oczyszczamy z ewentualnych piórek.Myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórkę w paski. W misce z sosu sojowego,imbiru,miodu,czosnku,octu winnego robimy marynate-mieszamy. Wkładamy do niej pierś z kaczki ,dokładnie rozprowadzamy po całości i marynujemy ją najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnie myjemy papryczki,obieramy cebulę. Papryki kroimy w plastry razem z nasionkami ( ALE UWAGA !!! BĘDZIĘ BARDZO OSTRE !!!.WIĘC MOZNA USUNĄĆ NASIONKA ABY BYŁO MNIEJ OSTRE,LUB DODAĆ MNIEJ PAPRYCZEK ) a cebulkę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy warzywa. Piekrnik nagrzewamy do 220*C i pieczemy naszą kaczkę na środkowej półce,od czasu do czasu przekręcając około 30 minut. Na talerz wykładamy podsmażoną paprykę z cebulą, na wierzch układamy pierś z kaczki i gotowe . Podajemy np. z ryżem i dowolną sałatą.

SMACZNEGO . . . . . .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.11.2012 15:47
Rarytas dla mięsożerców.
polly66 12.05.2012 16:00
nie znosiłam kaczki, ale ten przepis wyjątkowo przypadł mi do gustu;0
PaniMISIOWA 19.08.2011 09:03
WOW!!!
ewasylwia 01.08.2011 15:53
apetycznie wygląda
ewasylwia 01.08.2011 15:53
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak