Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki konserwowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe wg uznania
woda 2 litry
ocet 1/2 litra
cukier 8 czubatych łyżek
sól 2,5 łyżki
Gorczyca biała cała Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
marchew 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek
koperek świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki konserwowe

Do każdego słoika (ok.1 litr) włożyć po małym kawałku liścia laurowego, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy, 3 plasterki obranej marchwi, kawałku papryki, 2 ząbki czosnku. Nałożyć ogórki. Między nie powtykać łodygi koperku (ok. 20 cm kawałek) razem z częścią kwiatostanu. Przygotować zalewę. W tym celu zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Zalewą zalać ogórki. Pasteryzować nie dłużej niż 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 22.01.2013 23:23
Też dodaję do ogórków konserwowych paprykę.
Wacław 29.02.2012 20:14
świetne
Weronika_eM 25.12.2011 14:34
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak