Sposób przygotowania

Do garnka z wodą wsyp cukier. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i mieszając gotuj ok. 5 min., aż cukier się rozpuści. Odstaw syrop do wystudzenia. Białko włóż do lodówki.
60 dag kiwi obierz ze skórki. Owoce opłucz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do malaksera. Miksuj kilka sekund na najwyższych obrotach. Mus z kiwi przełóż na gęsto sitko i przetrzyj.
Przetarty mus połącz z syropem. wlej likier miętowy, wymieszaj. Białko wyjmij z lodówki. Wymieszaj z sokiem cytrynowym i ubij mikserem na sztywną pianę.
Pianę z białek dodaj do musu. Masę sorbetową przełóż do metalowej formy. Wstaw do zamrażalnika na 3 godz. Mieszaj co 30 min. Następnie lody zamrażaj przez noc. Podawaj w pucharkach z plastrami kiwi, udekoruj miętą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !