Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kwaszone

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 5 kg
sól kamienna 1,5 łyżki na słoik
koper 2-3 gałązki
czosnek 5 ząbków
liście dębu 10 sztuk
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
ziele angielskie 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 5-10 sztuk
chrzan 1 korzeń

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kwaszone

Ogórki przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i myjemy dokładnie. Następnie ogórki rozkładamy do słoików, wkładamy do nich koper, po kilka ziaren pieprzu i ziela, po liściu laurowym, dębowym i kawałku chrzanu. Następie dokładny po ząbku czosnku. Wodę zagotowujemy, następnie studzimy, dodajemy sól kamienną i mieszamy. Ogórki zalewamy wodą i zakręcamy szczelnie. Ustawiamy je w chłodnym, ciemnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 07.12.2013 16:15
Lubię takie domowe ogóreczki
IKrakowianka 14.08.2013 15:44
bardzo lubię
Paweł10 20.05.2012 19:46
pycha
Betka 23.04.2012 19:23
super;))
Justyna37 21.03.2012 12:19
pycha
Ania60 07.08.2011 08:41
Ja też tak robie
Agnieszka_B 02.08.2011 20:26
Uwielbiam kwaszone ogórki!! I zawsze robię spory zapas na zimę:)
novita26 02.08.2011 12:28
fajny przepis
agnieszka214 02.08.2011 04:29
ja też takie robię
Iwusia 01.08.2011 22:18
pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak