Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w warzywach na makaronowej pierzynce

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
jajko 2 szt
kasza manna 2 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz do smaku
mieszanka warzywna mrożona 500 g
grzybki mun 5-6 szt
oliwa 4 łyżki
sos sojowy 2 łyzki
ziołowe ziarenka smaku 1 łyżka
kostka rosołowa 1 szt
natka pietruszki
woda
makaron ryżowy wstążki 2 op
indyk 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w warzywach na makaronowej pierzynce

Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajka, sól i pieprz, bułkę tartą i kaszę mannę. Wszystko wyrobić i formować małe kuleczki. W głębokiej patelni lub garnku zagotować wodę z kostką rosołową i wrzucać na wrzątek klopsiki. Gotować około 10 minut. Grzybki zalać wrzątkiem, po upływie 15 minut pokroić je w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć mieszając. Od czasu do czasu można podlać wywarem z gotowania klopsików. Dodać pokrojone grzyby, natkę, sos sojowy i ziarenka smaku i dalej smażyć. Gdy warzywa będą miękkie dodać klopsiki i wymieszać, ewentualnie dosolić i popieprzyć.

Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i odstawić na 5-7 minut. Odcedzić makaron, nałożyć na talerze, na wierzch położyć klopsiki z warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 21.07.2012 08:12
super
Andysz 25.04.2012 20:59
ooo jaki fajny przepis;))
eli_555 13.11.2010 16:06
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak