Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nigiri-zushi z łososiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sos sojowy
tezu do zwilżenia dłoni
łosoś 15 dag
ryż 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Nigiri-zushi z łososiem

1. Rybę kroję cienko w kawałki o boku mniej więcej 2 x 3 cm.
2. Zwilżonymi tezu dłońmi nabieram niewielkie porcyjki ryżu i lekko
naciskając nadaję im owalny kształt. Na kawałku ryby rozsmarowuję
odrobinę wasabi. Porcję ryby i ryżu dociskam do siebie tak, aby wasabi
znalazło się w środku, starając się nie zniszczyć kształtu.
3. Nigiri-zushi układam na deseczce ryżem do dołu.
4. Podaję z miseczkami wypełnionymi sosem sojowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak