Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowo-kawowe ze smietaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5
mąka 5 łyzka
cukier 5 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
śmietana 30% 1 l
cukier puder 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyzki
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowo-kawowe ze smietaną

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół.
żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Do połowy dodac zaparzona w niewielkiej ilości zimną kawę.
Przelożyc ciasto: biszkopt+masa kawowa+biszkopt+masa śmietankowa
Z części masy jasnej zrobić kwiatuszki lub ze smietany w sprayu.
(Ewentulanie biszkopty można nasaczyć ulubionym ponczem)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 09.07.2012 00:34
super
ewelina/bunia 04.06.2012 10:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak