Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie serowym.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone klopsowe wieprzowo-wołowe 0,5 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
pieprz świeżo zmielony 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
kostka rosołowa 1 sztuka
śmietana kremówai 30 % 0,3 litra
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 5 ziaren
sól, pieprz
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
bulion 1 kostka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
jajko 1 sztuka
parmezan starty 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie serowym.

Klopsiki w sosie serowym.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, pieprzem świeżo zmielonym,rozkruszoną kosteczką smażona cebulka, czosnkiem granulowanym i łyżeczką soli. Dobrze wymieszać masę, by składniki się połączyły. Zagotować wodę z liśćmi laurowymi,zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Ewentualnie dosolić. Do wrzącego bulionu wrzucać uformowane małe klopsiki (ok. 22 sztuk ). Gotować ok. 0,5 godz od momentu wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie wyjąć klopsiki. 1 szklankę bulionu wykorzystamy do sosu, resztę można zużyć jako bazę do zupy. Kremówkę lekko ubić trzepaczką, dodać żółtka, posolić i opieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, ręcznie ubijać trzepaczką. Pod koniec dodać parmezan i nadal ubijać. Bulion zagotować, powoli wlewać masę serową i podgrzewać do zagotowania, aż zgęstnieje (nie gotować). Wrzucić do sosu klopsiki. Podawać z ziemniakami z wody, posypać zieleniną (np. szczypiorkiem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 18.01.2011 19:34
Pysznosci - lubie klopsiki.
etka 21.12.2010 13:12
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak