Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek domowy z ziarnami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dkg
cukier 1 łyzka
sól 1,5 łyżki
otręby pszenne 100 g
słonecznik łuskany 100 g
siemię lniane 100 g
mąka pełnoziarnista 1 kg
woda 4 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek domowy z ziarnami

Drożdze zasypac cukrem, a gdy się rozpuszczą dodać sól. Wsypać otreby, słonecznik, simie lniane, mąke i wlac wodę. Wyrobić ciasto i pozostawic w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie przełożyć do kek sówek. Piec w2 200 stopniach aż będzie odchodzić od brzegów formy. Po wyjęciu poasmarowac z wierzhu wodą i na moment włożyć jeszcze do wyłaczonego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 01.08.2011 10:21
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak