Sposób przygotowania

zalewa:
woda 3,5 szklanki
ocet 10% 3/4 szklanki
cukier 3 płaskie łyżki
sól 0,5 łyżki

Młodą, bez włókien fasolkę szparagową umyć i sparzyć wrzątkiem. Sparzoną fasolkę zalać zimną wodą, odcedzić i ciasno układać w słoikach. Fasolkę można też pokroić na kawałki. Chrzan umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Opłukany koper wraz z rozdrobnionym chrzanem włożyć do słoików z fasolką.

Przygotować zalewę z wody, octu, cukru i soli i zagotować. Gorącą zalewą napełniać słoiki, po czym słoiki szczelnie zamknąć i gotować je ok. 1 godziny na niezbyt silnym ogniu. Po upływie tego czasu słoiki wyjąć ostrożnie na suchą ściereczkę i wystudzić.

Po 48 godzinach ponownie wstawić do naczynia z ciepłą wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !