Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe zawijaski

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
margaryna 1 kostka
drożdże świeże 50 g
jajko 2 szt
mleko 1/4 szk
cukier 50 g
marmolada 250 g
cukier puder 200 g
sok truskawkowy 3 łyżki
posypka kolorowa 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijaski

Mleko lekko podgrzać i do niego rozkruszyć drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru.
Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną miękką margarynę, jajka, pozostały cukier i wyrośnięte drożdże. Szybko wyrabiamy ciasto.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni(z termoobiegiem).
Ciasto kroimy na kawałki, każdy rozwałkowujemy, smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon. Kroimy pod skosem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut.
Cukier puder mieszamy z sokiem truskawkowym, smarujemy jeszcze ciepłe zawijaki i delikatnie posypujemy posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula5 10.06.2012 17:21
muszę ich spróbować
iziona 22.04.2012 07:39
Jak zawsze wspaniałe:), mimo tego, ze sama często robię takie słodkości to z chęcią wprosiłabym się do Ciebie na jednego zawijaska :)
Natalia/tubisiek 11.02.2012 11:49
apetyczne :)
ZEWA 01.01.2012 15:11
dzięki
cukiereczek 01.01.2012 09:44
cudne
kotlet 22.10.2011 20:52
fajne są te Twoje zawijaski
ewasylwia 02.06.2011 10:35
piękne i smaczne
kochanyptysiu 29.04.2011 08:32
piekne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak