Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek półkruchy z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dkg
tłuszcz 18 dkg
cukier 9 dkg
śmietana kilka łyżka
proszek do pieczenia 3/4 opakowanie
Nadzienie:
cukier 6 dkg
cynamon
Goździki całe Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 dkg
cukier kryształ 3 dkg
cukier puder
tłuszcz do formy
jajko 1/2 sztuka
żółtko jajek 4 lub 2 sztuka
jabłka 75 ogrodowe

Przepis i sposób przygotowania na: Placek półkruchy z jabłkami

Mąkę posiekać z tłuszczem.Wymieszać z cukrem wbić 4 żółtka lekko posolić,dodać śmietanę i zagnieść ciasto.Gdy będzie wyrobione najlepiej włożyć na pół godzinki do lodówki.Świeże jabłka trzemy na grubej tarce dodając przyprawy i bułkę tartą.Ja dodaję jabłka które zaprawiam w słoikach rok wcześniej takie jabłka są lepsze do ciast bo według mnie nie wydzielają tak dużo soku jak świeżo starte.Ciasto wyciągnąć z lodówki dodać proszek do pieczenia i powtórnie wyrobić.Ciasto dzielimy na dwie części.Na posmarowaną wcześniej blachę dajemy wywałkowaną jedną cześć ciasta,wykładamy jabłka ,przykrywamy drugą częścią ciasta.Smarujemy jajkiem,posypujemy grubym cukrem i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.Pieczemy w temp.165 C ok.50 minut.Gorące posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kopiko1983 27.12.2011 19:39
Pyszne ciacho!
aguus 02.08.2011 16:25
Uwielbiam ciasta z jabłkami!
halina17 31.07.2011 22:44
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak