Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z tłuszczem.Wymieszać z cukrem wbić 4 żółtka lekko posolić,dodać śmietanę i zagnieść ciasto.Gdy będzie wyrobione najlepiej włożyć na pół godzinki do lodówki.Świeże jabłka trzemy na grubej tarce dodając przyprawy i bułkę tartą.Ja dodaję jabłka które zaprawiam w słoikach rok wcześniej takie jabłka są lepsze do ciast bo według mnie nie wydzielają tak dużo soku jak świeżo starte.Ciasto wyciągnąć z lodówki dodać proszek do pieczenia i powtórnie wyrobić.Ciasto dzielimy na dwie części.Na posmarowaną wcześniej blachę dajemy wywałkowaną jedną cześć ciasta,wykładamy jabłka ,przykrywamy drugą częścią ciasta.Smarujemy jajkiem,posypujemy grubym cukrem i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.Pieczemy w temp.165 C ok.50 minut.Gorące posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczny
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Uwielbiam ciasta z jabłkami!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Pyszne ciacho!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !