Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, przykryć i trzymać w cieple.
W czasie gdy makaron się gotuje, rozetrzeć szafran w moździerzu na proszek, wlać 2 łyżki wody z gotującego się makaronu, wymieszać i przelać do rondelka. Zagotować, dodać szynkę, podgrzewać na małym ogniu przez 30 sekund, dodać śmietankę kremową i Parmezan. Spróbować i w razie konieczności doprawić solą. Mieszając podgrzać. Gdy sos zacznie się gotować przy brzegach garnka, dodać żółtko, szybko wymieszać i od razu odstawić rondelek z ognia.
Makaron podgrzać jeśli ostygł, wymieszać z sosem, wyłożyć do podgrzanych głębokich talerzy i posypać dodatkowym Parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !