Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowo - orzechowe z serkami homogenizowanymi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 sztuk
cukier 10 łyżek
mąka 6 łyżek
mak 9 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
polewa czekoladowa 1 sztuka
orzechy 35 dag
mąka pszenna 5 dag
cukier 1 szklanka
skórka z cytryny 0,5 sztuki
jaja 5 sztuk
sól 1 szczypta
serek homogenizowany 4 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo - orzechowe z serkami homogenizowanymi

Biszkopt makowy:ubijamy pianę na sztywno wsypujemy cukier, mąkę , proszek do pieczenia , mak i wstawiamy do piekarnika na ok.15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przecinamy na połowę wzdłuż. Przygotowujemy ciasto orzechowe: oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z orzechami. Wszystko delikatnie połączyć. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjąć, ostudzić. Przełożyć w kolejności: biszkopt makowy, serek homogenizowany, ciasto orzechowe, serek. Przykryć drugą częścią biszkopta makowego. Polać polewą czekoladową i odłożyć do schłodzenia. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 04.03.2012 16:07
pychotka
treonina 29.09.2011 20:58
świetne bo domowe!
Sylwia56
Sylwia56 22.08.2011 19:08
smakowicie wygląda
Nina7 02.08.2011 16:19
Ale pyszności!
Dorota76 31.07.2011 20:55
bomba
czekoladka_m 31.07.2011 20:22
Mmm... pychota:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak