Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka domowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 3 szklanki
cukier waniliowy 2 sztuki
masło 250 g 250 g
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 sztuka
cukier 3 łyżki
rodzynki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
wódka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka domowa

jabłka obrać w niewielki kawałki i podsmażyć, dodać cukier waniliowy, cynamon i rodzynki wcześniej namoczone w wódce.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy oraz masło, 3 zółtka + 1 całe jajko. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na uprzednio wysmarowaną i wyłożoną pergaminem blaszkę, na to podsmażone jabłka.
Z białek ubić pianę, dodając 3 łyżki cukru. Wyłozyc ją na jabłka. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć białka. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 1 godz. Po upieczeniu wystudzic i posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kopiko1983 03.08.2011 10:22
Rewelacja! Smaku szarlotki nic nie pobije :)
Misiek1 01.08.2011 09:16
Uwielbiam szarlotkę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak