Sposób przygotowania

Ciasto: masło siekamy z mąką. Dodajemy jajko, cukier puder, startą skórkę cytrynową, cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zarobione ciasto odkładamy do lodówki na ok 1 godz. Rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem tortownicę, nakłuwamy, przykrywamy folią. Ciasto można dodatkowo obciążyć suszoną fasolą.
Piec w temp 180 C przez 25 min.
Z agrestu usuwamy szypułki. W gotującej wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy cytrynę i agrest ( gotować ok 5min). Wyjmujemy sitkiem owoce a do powstałego syropu dolewamy wodę tak aby uzyskać ok 0,5 l płynu. Dodajemy galaretkę agrestową.
Mielimy migdały i posypujemy nimi upieczone ciasto, następnie układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.
Dekorujemy bitą śmietaną.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !