Sposób przygotowania

Przygotować biszkopt orzechowy. Białka ubić, dodając po jednej łyżce cukru. Następnie dodać żółtka, znów wymieszać. Na końcu dodać orzechy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia – całość dobrze wymieszać. Tak przygotowane ciasto wlać do formy. Biszkopt piec w temperaturze 180°C przez około 30 min. Po upieczeniu przekroić na 4 cienkie warstwy. Przygotować masę waniliową: Całe jajka utrzeć z cukrem. Mąkę rozetrzeć z mlekiem i zagotować z cukrem waniliowym. Do jaj dodawać stopniowo, ciągle mieszając, gorące mleko. Naczynie postawić na małym ogniu i mieszać. Zdjąć z ognia gdy zgęstnieje ostudzić. Przełożyć masą wszystkie części biszkopta orzechowego. Wsadzić do lodówki. Upiec ciasto kakaowe:W garnuszku rozpuścić masło, dodać kakao i zamiszać. Odstawić na bok, wlać mleko i olejek; połączyć. Mikserem utrzeć na puszystą masę jajka i cukier, a na końcu powidła. Następnie do jajecznej masy dodawać na przemian mleko kakaowe i mąkę wymieszaną z proszekiem do pieczenia. Całośc połączyć wlać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec przez około 45 minut. Wystudzić i nałożyć na wysmarowane wcześniej części biszkopta orzechowego. Polać czekoladą. Schłodzić. SMACZNEGO!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !