Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą budyniową

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
mąka pszenna 12 dag
cukier kryształ 10 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Ciasto miodowe:
mąka pszenna 60 dag
margaryna 20 dag
cukier kryształ 15 dag
żółtko jajek 4 szt.
śmietana 30% 80 ml
płynny miód 5 łyżek
Masa budyniowa:
sok porzeczkowy 250 ml
sok jabłkowy 250 ml
mleko 200 ml
budyń waniliowy 2 szt.
jaja 5 (osobno żółtka i białka)
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą budyniową

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać kolejne składniki - cukier, po jednym żółtku i na samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 20 minut.

Ciasto miodowe: mąkę pszenną przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie po środku i dodać pozostałe składniki - cukier, margarynę, żółtka, śmietanę, miód i sodę oczyszczoną. Posiekać, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Podzielić na dwie części. Wylepić ciastem dwie formy wyłożone papierem do pieczenia (formy muszą być identycznej wielkości jak ta, w której był pieczony biszkopt). Ponakłuwać widelcem. Piec przez 12 minut w temperaturze 180ºC.

Masa budyniowa: mleko podzielić na dwie równe części. Do każdej z nich dodać po jednym opakowaniu budyniu waniliowego. W rondlu zagotować sok porzeczkowy, dodać do niego rozpuszczony w mleku proszek budyniowy. Drugi budyń ugotować w taki sam sposób, używając soku jabłkowego.

Na desce ułożyć jedno ciasto miodowe, następnie układać porzeczkowy budyń, biszkopt, jabłkowy budyń i drugą część ciasta miodowego. Udekorować mrożonymi porzeczkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 16.11.2012 21:44
palce lizać
iknkirke 24.02.2012 20:15
mniam
Ela15 18.10.2011 08:31
super wygląda
Natalia/tubisiek 12.09.2011 13:55
apetyczne!
Sarenka 06.09.2011 09:23
Wyglada pieknie
Gosia40 16.08.2011 22:07
Piękne:)
Misiek1 15.08.2011 10:20
Cudne ciasto!
aguus 14.08.2011 15:10
Ale pyszności!!!
tatiana2 08.08.2011 12:41
Bardzo apetyczne i takie kolorowe :)
Nina7 08.08.2011 09:20
Prezentuje się bajecznie!
Katarzyna/kate1980 06.08.2011 22:29
jakie śliczne
Joanna58 05.08.2011 10:55
wygląda wyśmienicie
pawel6 01.08.2011 07:43
Pięknie wygląda i musi być przepyszne!
Henryka2 31.07.2011 21:20
Bardzo ładnie wygląda!
suzana 31.07.2011 15:52
ciekawe to porzeczkowe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak