Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem jabłkowy z jarzębiną i gruszką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarzębina 1 kg
jabłka 1/2 kg
gruszki 1/2 kg
cukier 1 kg
woda 1 szklanka
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: dżem jabłkowy z jarzębiną i gruszką

Przebraną jarzębinę sparz wrzątkiem, by usunąć z niej cierpki smak goryczki.
Gruszki i jabłka obierz, pokrój na ćwiartki. Ugotuj syrop z cukru i wody, wsyp jarzębinę, podgotuj chwilę, dodaj jabłka i gruszki.
Smaż na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwaś sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor. Gorący dżem przełóż do słoików, natychmiast je zamknij, przykryj kocem, trzymaj je tak, aż do całkowitego wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 31.07.2011 14:31
Pyszne
1j1o1l1a1 31.07.2011 12:44
prawdopodobnie, aby pozbyć się goryczki owoce jarzębiny można przemrozić
Krystyna32 31.07.2011 12:27
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak