Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory w przecierze

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory w przecierze

Do przyrządzenia przecieru wybrać nieco gorsze, ale nie uszkodzone pomidory, umyć, pokroić w ćwiartki włożyć do głębokiego rondla, lekko rozgnieść drewnianą pałką, rozgotować w sosie własnym, nie dolewać wody gorącą masę przetrzeć przez sito, można trochę posolić do smaku, ale nie jest to konieczne pozostałe ładne, jednakowej wielkości pomidory zanurzyć we wrzątku, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę podważając ją ostrym nożem ułożyć w przygotowanych słojach, zalać gorącym przecierem zamknąć słoiki i pasteryzować; półlitrowe 30 min, większe 5 minut dłużej jeśli zostanie nam przecier, można gorącym napełnić wyparzone butelki, zamknąć je, wstawić do gorącej wody i pasteryzować około 20 minut schłodzić/wstawić do piwnicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak