Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fala dunaju z wiśniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miękkie masło 25 dag
cukier 20 dag
cukier waniliowy 1 op
jajko 6 szt
mąka 40 dag
kakao 2 łyżki
mleko 4 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mleko-do kremu 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 op
cukier puder 7 łyżek
masło-do kremu 1 kostka
wiśnie bez pestek 40 dag
polewa czekoladowa 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Fala dunaju z wiśniami

Kostkę miękkiego masła ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku. Bezpośrednio do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mleko. Ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Połowę ciasta rozsmarowujemy równomiernie na blaszce wyłożonej pergaminem. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy a następnie przekładamy na jasne ciasto. Wiśnie rozkładamy na powierzchni ciasta lekko wciskając.Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 45 min. Przygotowujemy krem: budyń mieszamy z 6 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotowujemy i dodajemy rozrobiony budyń.Mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy. Budyń ucieramy z masłem i cukrem pudrem. Gotową masę rozsmarowujemy na cieście. polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i ozdabiamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 22.04.2013 22:10
z wiśniami musi być smaczne
Renata22 13.01.2013 18:44
ależ to musi byc pyszne!;)
AgaS10 28.09.2011 06:55
wygląda cudnie:)
Wacław 21.09.2011 08:46
rewelacja !
pacpaw 14.08.2011 22:54
mega apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak