Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morelowy dżem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele 2,5 kg
cukier 2 kg
woda 2,5 szklanki
sok z cytryny 2

Przepis i sposób przygotowania na: Morelowy dżem

Umyte owoce przekroić na połówki, wyjąć pestki, skropić sokiem z cytryn, wymieszać w dużym naczyniu zagotować wodę z cukrem, mieszać, aż się rozpuści, gotować 5 min włożyć morele, doprowadzić do wrzenia i gotować na słabym ogniu 5 minut, potem zwiększyć gaz i gotować jeszcze ok. pół godziny (do momentu, kiedy po zanurzonej w dżemie i odwróconej wypukłą stroną łyżce będzie on spływał płatami) dżem odstawić, odszumować, przełożyć do słoików, zamknąć je.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak