Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje raffaello

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana kremówka 2 szklanki
śnieżka 2 op
wiórki kokosowe 25 dag
biała czekolada 2 szt
gorzka czekolada 0,5 szt
mleko 2 łyżeczki
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Moje raffaello

Jajka rozbijamy oddzielajac białka od żółtek. Biała ubijamy z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 30 min w temp. 160 stopni C. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy masę: białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubijamy ze śnieżką, dodajemy kokos i wystudzone roztopione czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy. Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Na pierwszą warstwę biszkoptu wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i na wierzch kładziemy resztę masy. Przygotowujemy polewę: gorzką czekoladęrozpuszczamy i dodajemy dwie łyżeczki mleka, mieszamy. Powstałą polewą na wierzchu ciastarobimy ozdobne esy-floresy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 02.10.2013 09:23
oj zjadłabym sobie mały kawałeczek:)
Izabela/bella81 13.02.2013 09:20
wygląda apetycznie
Beatris 26.08.2012 20:52
Jedno z moich ulubionych ciast.
Joanna108
Joanna108 18.10.2011 10:04
kiedyś koleżanka z pracy dała mi podobny przepis - tylko,że z ciemnym biszkoptem- ciasto było pyszne .... choć bardzo dawno go nie robiłam i dopiero teraz sobie przypomniałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak