Sposób przygotowania

Tofu wrzucamy do naczynia, dodajemy odrobinę mleka sojowego i miksujemy na jednolitą masę. Do miski przesiewamy mąkę ryżową, dodajemy tofu i zagniatamy ciasto (pomagając sobie odrobinką wody). Kiedy będzie już gotowe ugniatamy kuleczki (ze 100 gram tofu i 100 gram mąki powinno wyjść ich 27). Gotujemy je we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch.
W międzyczasie przygotowujemy sos: W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, sos sojowy i mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy, cały czas trzymając na małym ogniu do czasu zgęstnienia.
Kiedy kulki będą gotowe wyjmujemy je do miski z zimną wodą (i kostkami lodu) a następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków po trzy. Układamy ładnie na talerzykach, polewamy gęstym sosem i mamy danie gotowe do spożycia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !