Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mitarashi Dango

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka ryżowa 100 gram
tofu 100 gram
mleko sojowe (puste pole)
woda 100 ml
cukier 70 gram
sos sojowy 2,5 łyżki
mąka kukurydziana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mitarashi Dango

Tofu wrzucamy do naczynia, dodajemy odrobinę mleka sojowego i miksujemy na jednolitą masę. Do miski przesiewamy mąkę ryżową, dodajemy tofu i zagniatamy ciasto (pomagając sobie odrobinką wody). Kiedy będzie już gotowe ugniatamy kuleczki (ze 100 gram tofu i 100 gram mąki powinno wyjść ich 27). Gotujemy je we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia na wierzch.
W międzyczasie przygotowujemy sos: W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, sos sojowy i mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy, cały czas trzymając na małym ogniu do czasu zgęstnienia.
Kiedy kulki będą gotowe wyjmujemy je do miski z zimną wodą (i kostkami lodu) a następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków po trzy. Układamy ładnie na talerzykach, polewamy gęstym sosem i mamy danie gotowe do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.12.2011 19:23
fajne
Grażyna13 27.10.2011 12:27
Super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak