Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mak z łamańcami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 15 dag
masło 10 dag
cukier puder 5 dag
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 22% 1 łyżka
sól 1 szczypta
mak 2 szkalnki
miód 5 łyżek
rodzynki 5 dag
orzechy włoskie 5 dag
skórka z pomarańczy lub limonki 5 dag
figi 5 dag
rum 25 gram
śmietana 30% 5 łyżek
mleko 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mak z łamańcami

Przygotować łamańce: mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło i posiekać. Dodać cukier, żółtko i śmietanę. Składniki połączyć, siekając nożem, następnie grudki rozetrzeć palcami i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość 4 mm i foremkami wycinać ciasteczka. Smarować wierzch żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i układać na blasze. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni. Przygotować masę makową: opłukany mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie osączyć na sicie, zemleć dwa razy w maszynce z drobnym sitkiem. Dodać rozgrzany miód, posiekane bakalie, alkohol oraz śmietankę i wymieszać. Podawać w kryształowej misie, dobrze schłodzony, przybrany łamańcami. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak