Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti w sosie śmietankowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

spaghetti 40 dag
pieczarki 25 dag
słodka śmietana 250 ml
cebula 1 szt
mąka 1 łyżka
olej
sól
szynka gotowana 15 (plasterki)

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti w sosie śmietankowym

Oczyścić pieczarki, pokroić na połówki. Szynkę pociąć w paski, obraną cebulę drobno posiekać.
Spaghetti ugotować w wodzie dodatkiem oleju. Odcedzić.
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pieczarki i usmażyć je na średnim ogniu na złoty kolor. Dodać cebulę i krótko podsmażyć razem. Doprawić.
Do pieczarek wlać śmietanę, wymieszać i zagotować. Wsypać szynkę. Sos gotować ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody - 2-3 łyżki. Wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Doprawić.
Odcedzony makaron przełożyć na talerze, polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak