Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus cynamonowy z melisą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
jajko 2 sztuki
cukier 3 łyzki
Cynamon mielony Prymat 1 łyzeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
Cynamon cały Prymat 1 kawałek
melisa 1 peczek
śmietana 30% 1 szklanka
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Mus cynamonowy z melisą

Jajka ubij z cukrem na puszystą białą masę. Delikatnie połącz z mąką ziemniaczaną i mielonym cynamonem. Wymieszaj z mlekiem. Półpłynną masę przelej do rondelka. Do masy mleczno-jajecznej wsyp cukier waniliowy, dołóż korę cynamonu. Całość mocno podgrzewaj na wolnym ogniu (możesz też ustawić rondelek na płytce ochronnej) około 2-3 minuty, ciągle mieszając. Usuń korę cynamonu. Masę przetrzyj przez sitko. Wystudź. Brzoskwinie osącz, pokrój na cienkie cząstki. Melisę opłucz, oderwij listki, pokrój w cienkie paseczki. Śmietankę ubij na sztywno. Zupełnie zimną masę cynamonową zmiksuj z pokrojoną melisą i bitą śmietaną. Mus i cząstki brzoskwiń przełóż do wysokich pucharków. Gotowy deser udekoruj melisą. Mus możesz też posypać orzeszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak