Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowo-brzoskwiniowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 8 dag
mielony mak 8 dag
mąka pszenna 4 dag
mąka ziemniaczana 1 łyzka
brzoskwinie 1 puszka
smietana 18% 0,7 litra
cukier puder 3 łyzki
śmietan fix 3 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo-brzoskwiniowe

Białka ubij z cukrem, delikatnie wymieszaj z żółtkami. Ostrożnie mieszając dodaj stopniowo obie mąki ze zmielonym makiem ciasto przełóż do długiej formy wyłożonej pergaminem. Piecz 30 minut w temperaturze 200°c. Ostudź, przekrój na 4 placki. Brzoskwinie dokładnie osącz, pokrój w kosteczkę. Połowę zalewy brzoskwiniowej zagotuj i rozpuść w niej żelatynę. Przestudź, połącz dokładnie z brzoskwiniami. Śmietanę ubij z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fix. Rozłóż równomiernie na trzech plackach, zostawiając część do dekoracji. Na śmietanie ułóż pokrojone brzoskwinie, przykryj pozostałym plackiem. Ciasto obłóż śmietaną i udekoruj brzoskwiniami. Owoce możesz lekko oprószyć wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak