Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony II

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 1 kg
suszone grzyny 5 dag
masło 1 łyżka
cukier 1 łyzcezka
sok z cytryny
natka pietruszki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony II

Grzyby umyć moczyć przez noc po czym ugotować. Buraki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia i przykryte odstawić na co najmniej godzinę. Następnie połączyć odcedzone wywary z buraków i grzybów, doprawić solą pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodać świeżego masła i posypać barszcz posiekaną natką pietruszki. Jeśli zamiast buraków użyjemy np. Koncentratu, należy dodawać go po trochu, gdy jest bardzo esencjonalny; wówczas nie trzeba już zakwaszać barszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak