Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe pączki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 4 dag
mleko 200 ml
masło stopione 2 łyżki
cukier 5 dag
żółtko jajek 2 dag
sól 1 szczypta
rum 50 ml
olej 1 litr
wiórki kokosowe 5 dag
konfitury 20 dag
polewa czekoladowa gorzka dag

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe pączki

Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem i płaską łyżką mąki. Rozczyn wlać do zagłębienia w mące. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, stopione (ale nie gorące) masło, żółtka, rum i szczyptę sok*. Dokładnie wyrobić. Przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut z wyrośniętego ciasta formować pączki, pozostawić do wyrośnięcia (na ok. 20 minut). Olej rozgrzać w głębokiej patelni. Porcjami usmażyć pączki z obu stron na złoto. Wyjąć, dokładnie osączyć z tłuszczu. Konfiturę włożyć do szprycy z długą końcówką. Do każdego pączka wstrzykiwać niewielką ilość konfitury, nakłuwając go z boku. Polewę czekoladową stopić, zanurzyć w niej każdy pączek do potowy. Posypać wiórkami kokosowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak