Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem i płaską łyżką mąki. Rozczyn wlać do zagłębienia w mące. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, stopione (ale nie gorące) masło, żółtka, rum i szczyptę sok*. Dokładnie wyrobić. Przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut z wyrośniętego ciasta formować pączki, pozostawić do wyrośnięcia (na ok. 20 minut). Olej rozgrzać w głębokiej patelni. Porcjami usmażyć pączki z obu stron na złoto. Wyjąć, dokładnie osączyć z tłuszczu. Konfiturę włożyć do szprycy z długą końcówką. Do każdego pączka wstrzykiwać niewielką ilość konfitury, nakłuwając go z boku. Polewę czekoladową stopić, zanurzyć w niej każdy pączek do potowy. Posypać wiórkami kokosowym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !