Sposób przygotowania

Do przestanej mąki i proszku do pieczenia dodać żółtka, śmietanę i spirytus. Składniki wymieszać, a następnie zagnieść ciasto i dokładnie potłuc wałkiem kilkakrotnie składając na pół. Ciasto powinno być zwarte. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki. Wykroić po 3 krążki różnej wielkości. Każdy krążek naciąć z brzegu w kilku miejscach.

Zlepiać po trzy krążki różnej wielkości (od największego do najmniejszego). Docisnąć mocno w miejscu sklejenia. Środki krążków posmarować białkiem.

Tłuszcz rozgrzać w głębokiej patelni.

Delikatnie włożyć róże, smażyć porcjami z obu stron na zloty kolor. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową.

Osączyć z tłuszczu, ostudzić. Pośrodku ciastek ułożyć wiśnie. Posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Udekorować listkami mięty.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !