Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotować 200 ml wody z masłem i szczyptą soli. Ogień zmniejszyć, wsypać przesianą mąkę i gotować, cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Garnek zdjąć z ognia. Ciasto lekko ostudzić, a następnie dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas intensywnie mieszając, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Kawałek pergaminu pociąć na niewielkie kwadraty. Dużą ilość oleju rozgrzać w głębokiej patelni. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać obwarzanki na kawałki pergaminu. Papier z ciastem wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. W momencie, gdy pergamin zacznie odchodzić od ciasta, zdjąć go i usmażyć ciastka z obu stron na złoto. Wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, dokładnie osączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzone obwarzanki obficie posypać cukrem pudrem. Podawać z powidłami wiśniowymi, ew. Śliwkowymi.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !