Sposób przygotowania

Mak namoczyć na noc w zimnej wodzie, zagotować, odcedzić. Dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, drugi raz z dodatkiem cukru kryształu. Oddzielić żółtka od białek. Cukier puder utrzeć z żółtkami. Ucierając dalej, stopniowo dodawać mak i z cukrem, proszek do pieczenia i kilka kropli olejku. Na koniec dodać ubitą i pianę z białek, wymieszać. Ciasto i przełożyć do wyłożonej pergaminem / tortownicy. Piec 50 minut w temp. I 200 st. Po ostudzeniu przekroić na3 krążki. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Ucierając dalej, stopniowo dodawać kefir. Gdy krem będzie gładki, przełożyć nim upieczone krążki ciasta. Wierzch tortu można udekorować polewą czekoladową, wiórkami białej czekolady i płatkami migdałów lub makiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !