Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 50 dag
jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olejek migdałowy
Krem:
masło 1 kostka
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek
kefir 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy

Mak namoczyć na noc w zimnej wodzie, zagotować, odcedzić. Dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, drugi raz z dodatkiem cukru kryształu. Oddzielić żółtka od białek. Cukier puder utrzeć z żółtkami. Ucierając dalej, stopniowo dodawać mak i z cukrem, proszek do pieczenia i kilka kropli olejku. Na koniec dodać ubitą i pianę z białek, wymieszać. Ciasto i przełożyć do wyłożonej pergaminem / tortownicy. Piec 50 minut w temp. I 200 st. Po ostudzeniu przekroić na3 krążki. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Ucierając dalej, stopniowo dodawać kefir. Gdy krem będzie gładki, przełożyć nim upieczone krążki ciasta. Wierzch tortu można udekorować polewą czekoladową, wiórkami białej czekolady i płatkami migdałów lub makiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak